Skoterleder i Ammarnäs

I området runt Ammarnäs har vi 150 kilometer preparerade skoterleder. Det finns kartor och du kan komma till oss eller åka här ifrån i alla vädersträck på våra preparerade leder. Det finns många alternativ i Ammarnäs för de som vill göra en dagstur utan att komma upp kalfjället om vädret inte är det bästa. Vid solsken och fint väder kan man snabbt ta sig upp på kalfjället till solgropar och kälkbackar för barnen. Ammarnäs spår och leder sätter en ära i att alltid hålla högsta kvalité för att alla besökare skall känna att det har gjort rätt val när de kommer till Ammarnäs.

Vi ber alla besökare i området att respektera det generella skoterförbudet utanför lederna som råder inom Vindelfjällens naturreservat. Titta alltid på kartan för den led du skall åka.

Våra leder

Kontrollera väderprognosen noga innan du ger dig upp på kalfjället med skotern.

Vindelälvsleden Ammarnäs-Vännäsby

Markerad led som går längs vindelälven. På väg ner mot Vännäsby passerar man Kraddsele där man kan göra ett stopp. Man får en trevlig dagstur om man kör ner till Gillesnoules kapell. Följ alltid markerad led över vatten. Vindelälvsleden börjar vid Sjön Gautsträsk och går längs den östra sidan.

Bissan 6 km, Bertejaur 9 km och Soutsjaur 18,5 km

Man tar sig lätt upp till dessa sjöar, som håller bra rödingbestånd, då det är markerad led hela vägen som dessutom pistas regelbundet. På väg upp kan man göra ett stopp vid Örnbo (se nedan), skylt finns efter leden.
Följ skyltningen i byn som visar till leden som går över Gautsträsk.

Örnbo 6 km

Fjällägenheten Örnbo ligger i branten ovanför Gautsträsk. Kör efter skyltarna som pekar mot Bissanleden. Hösten 2012 röjde vi upp leden med hjälp av grävmaskin vid Örnbo så att man nu kan ta sig fram lättare på leden. Avfarten mot Örnbo är tydligt skyltad när du kommer på Bissanleden ovanför Gautsträsk.

Laisvalleden, avfart vid Bertejaur

Följ den skyltade leden upp till Bertejaur. Laisvalleden börjar sedan längst in på den norra sidan av Bertejaur. Detta är en bra led som är kryssmarkerad och man kommer snabbt upp på kalfjället.

Äivesoive 11 km

På södra sidan Tjulån i byn börjar leden upp till Äivis, Ribovardo, Överstjuktan och Långflytje. Leden är kryssmarkerad upp till trädgränsen och sedan tar markering med orange käppar vid ända upp till toppen, följ skyltarna och glöm inte bort att det i området norr om leden råder skoterförbud mot Aigertstugan. En bit upp efter leden tar man av mot Långflytje och det är en perfekt tur för att få en kanonfin utsikt över Ammarnäs. I området uppe vid Äivis kan man hitta fina solgropar när vädret tillåter den typen av aktivitet.

Ribovardo 9 km

Kör fyra kilometer längs Äivesleden och ta sedan av vid skyltningen mot den kryssmarkerade vägen upp till TV-masten. Perfekt ställe att åka över dagen för att hitta sin solgrop medan barnen åker kälke i slänterna.

Långflytje 5 km

Ta Äivesleden i två kilometer och följ därefter den gula kryssmarkeringen. Perfekt utsiktsplats över Ammarnäs och leden är röjd inför vintern 2012/2013.

Övertsjuktan

Följ leden upp till fjälls och sedan skyltningen för Äivesleden. Leden är kryssmarkerad hela vägen och det är ett vackert område där man har många toppar runt omkring sig på väg mot Övertsjuktan.

Tärna/Hemavan 80 km

Denna skoterled går delvis längs Kungsleden. Leden är markerad och man skall alltid följa kryssmarkeringarna, avvik aldrig från denna led eftersom det råder skoterförbud i området. Följ leden upp längs Tjulån, det är välskyltat hela vägen.

Höbäcken – Adolfström

Leden går norrut längs den markerade Kungsleden. Man följer Vindelån uppströms för att senare ta sig upp mot kalfjället.

Byarundan

En markerad slinga som går igenom byn. Tänk på att hålla hastighetsgränsen som är 30 i byn.

Utsikt över Ammarnäs från Långflytje.

Utflyktsmål

Örnbo

Detta är en perfekt utflykt för familjen då det finns bra grillplats och man får en fin utsikt över Gautsträsk och Ammarnäs. Örnbo är en välbevarad fjällägenhet från mitten av artonhundratalet och ligger fint i branten ovanför sjön.

Långflytje

Endast tre kilometer från byn och leden är markerad hela vägen. Väl uppe har man en strålande utsikt över Ammarnäs.

Tjulträsk

Fin led upp till sjön där det finns flera bra rastplatser att välja på. Varför inte passa på och se om man lyckas kroka en röding.

Vindelån

Följ Vindelån uppströms till höbäcken där det också finns flera bra rastplatser.

Bissan, Bertejaur, Soutsjaur

Fina rödingvatten på bekvämt avstånd och med bra leder som är pistade.

Äivistoppen

Markerad led hela vägen med fin utsikt över Ammarfjället och västerut mot Sytertopparna. Det är härligt att komma upp på kalfjället när vädret är bra. Fina ställen för att sola och barnen kan åka skälke i backarna.

Tärna/Hemavan

Härlig långtur över fjället.

Utsikten från Äivistoppen är magnifik.

Körskolan

Inom Ammarnäsby gäller 30 km/t för all skoteråkning.
Skoterförbud gäller alla skidspår, skolområdet och slalombacken.
Visa hänsyn till de boende och andra gäster genom att inte köra skoter i byn mellan 22:00-06:00.

Kartor

Ladda gärna hem vår karta redan här från hemsidan. Klicka på knappen här nedanför för att ladda hem kartbladet som en pdf-fil.
Kartbladet som pdf-fil >>

Kartbild