Skidspår i Ammarnäs

Vintern 2018 har vi 21 kilometer preparerad snö för skidåkning i Ammarnäs. Spåren är indelade i fyra olika sträckor för både klassisk åkning och skate. Ammarnäs spår och leder kör med både pistmaskin och skoter i spåren för att de skall hålla högsta kvalité varje dag. Som besökare i Ammarnäs skall du känna att vi ger dig precis det du vill ha för din längdskidåkning.

Arbetsgrupp inom skidspår Ammarnäs: Nisse Tafvelin, Johan Sjöström, Marcus Eriksson och Peter Schmitt. Denna grupp jobbar aktivt med att utveckla våra skidleder inom området och självklart se till att våra spår håller bra klass.

För information om läget för dagen över våra skidleder gå gärna in på:www.skidspar.se

Våra spår

Svennes spår

5 km, Klassisk åkning och Skate.
Svennes spår är lättåkt och man kan välja att ta en kortare sträcka som är 2,5 kilometer.
Detta spår körs upp tisd, torsd med skoter och sladd, lördag med pistmaskin från vecka 49

Vill man åka Svennes spår så parkerar man vid AIFs träningslokal, strandvägen 12 där det sitter en skylt och sen tar man sig över Tjulån där vi stakat ett spår till Svennes. Vi vill alltså inte att man parkerar vid brandstation då platsen behövs vid utryckning.

Tjulträskspåret

9 km, Klassisk åkning. Start vid antingen Äivisparkeringen och följ skoterspåret mot Tjulträsk och mål vid Tjulträsket. Kan även gå på spåret vid hängbron Tjulån. Du kan även parkera vid Ammarnäs if lokal och gå på skoterspåret mot Tjulträsk även där gå på skidspåret vid hängbron.
Följ blå markeringar hela vägen.
Klassisk åkning upp till Tjulträsk. Spåret är lättåkt men det finns några backar på vägen upp mot Tjulträsk där man får ta i lite. Spåret går i skogen och över myrar.

Näsbergsrundan

5 km, Klassisk åkning och skate.
Lättåkt tur uppe på Näsberget som tar dig en sväng runt Näsbergtjärn, ta bara liften upp till toppen och någon kilometer norrut mot Näsbergtjärn börjar rundan. Det går också bra att ta skidorna upp. Starta längs Kungsleden N på Liftvägen och följ skyltning Näsbergsrundan.

 

Näsbergsrundan

Näsbergsrundan

Elljusspåret i byn

2 km, Klassik åkning och skate.
Elljusspåret är ett medelsvårt spår inne i byn som är en utmärkt träningsrunda för de som vill få fart på benen och flås i kroppen.
fredag körs spåret upp varje vecka. Körning av elljusspåret ersätter alla andra spår vid dåligt väder.

Meddelas via skidspår.se

 

Starten på Svennes spår i Ammarnäs.

Utflyktsmål

Lilla Vasaloppet

Nio kilometer till Tjulträsk. I det här området får man ofta uppleva djurliv på nära håll. Vill man ta en kortare tur så åker man upp till Rouvdatje som ligger två och en halv kilometer upp längs Tjulån. Ta med lite fika och ta det lugnt en stund innan du styr kosan hemmåt igen.

Tjulträsk

Kör spåret för Lilla Vasaloppet hela vägen upp till Tjulträsk där det finns flera bra rastplatser att välja på längs sjön. En trevlig tur om man vill vara ute en lite längre stund under de ljusa timmarna.

Näsbergsrundan

Fem kilometer i fjällterräng runt Näsbergtjärn. Det här är en perfekt dagstur för familjen. Varför inte testa fiskelyckan med lite pimpelfiske i sjön för att se om man kan lura en röding. Lättåkt spår som går inne i fjällbjörkskogen. I det här området ser man framför allt ripa då de gillar att uppehålla sig i fjällbjörkskogen på vintern.

Kartor

 

Skidkarta över våra spår i Ammarnäs

Skidkarta över våra spår i Ammarnäs

1. Svennes Spår  2. Lilla Vasaloppet   3.  Elljusspåret   4. Näsbergsrundan

Även de yngre tycker att det är roligt i Ammarnäs och många besökare kombinerar utförsåkningen med längdåkning.